Forsiden
Om Henor
Produkter
Slipeskiver
Slipemaskiner
Renseanlegg
Lagring av skiver
Slipekurs
Nyheter
Linker
Kontakt oss

KELLENBERGER

L. Kellenberger & Co. AG, St. Gallen, Sveits

Meget anerkjent maskinprodusent, som leverer høy-presisjons rundslipemaskiner, være seg manuelle hydraulisk styrte universalmaskiner eller CNC styrte maskiner for  rund-, universal- (innvendig-, ende,- og utvendig rundsliping) og produksjonssliping - opp til 4 akser. Samtidig som de regnes for å være absolutt i toppklasse kvalitetsmessig er de også forbausende konkurransedyktige. Samtlige maskiner i programmet er konstruert for meget enkel og rask oppstilling og har maskinelementene helt separert fra all vibrasjons- og temperaturpåvirkende enheter (som hydraulikkanlegg, filtreringsanlegg og E-skap). Programmet har 5 modeller:

UNIVERSAL, hydrauliske maskiner for utvendig-, innvendig- og endesliping i én oppspenning (slipehøyde variabel 125-250 mm x lengde 600-1500 mm). Priser for grunnmaskin fra ca. NOK 850.000,-                                   

KEL-VISION, 2-akset CNC maskin med GE Fanuc 18 TB styring for utvendig, innvendig og endesliping med fulle muligheter for tilpasning til automatisert produksjon / håndteringssystemer med slipehøyde x slipelengde på 125 x 450 mm. Den  kommer i en meget kompakt utførelse med 'kryss-support' for CNC aksene 'Z' og 'X' og manuell / automatisk 2,5 grad  indeksering på slipedokkens dreiebevegelse. Priser på grunnmaskin fra ca. NOK 1.050.000,-.  

KEL-VISTA, 2-akset CNC maskin med grafisk GE Fanuc 21i styring, beregnet for enkeltstykksliping og småserier. Den har en standardmessig utførelse med enten en R eller UR slipedokke og har et særdeles gunstig pris/ytelsesforhold. Slipeområdet er 175 x 600-1000 mm. KEL-VISTA er særdeles kompakt. Grunnmaskin koster fra NOK 960.000,-. 

KEL-VIVA, CNC maskin med opp til 4 akser, leveres enten som universalmaskin UR eller rundslipemaskin R hvor begge har 175 x 600-1000 mm slipeområde. De har standardmessig hydrostatiske føringer i Z- og X-akse som gir ekstremt høy og vedvarende arbeidsnøyaktighet (ingen berøring mellom flatene). Målesystemene har en oppløsning på 0,1 my (Z- og X-akse), 0,1 buesekund (B-akse) og 0,001 grad (C-akse).Grunnpris fra ca. NOK 1.600.000,- 

KEL-VARIA,  CNC-maskin med opp til 4 akser, som  UR, R, 2R, RS, m.m. maskin  med 175-225 x 600-1500 mm område, med hydrostatiske føringer i Z- og X-akse so KEL-VIVA. Mens sistnevnte er en ren standardmaskin med begrensede muligheter for kundespesifike tilpasninger, tilbyr KEL-VARIA muligheter for en rekke tilpasningsløsninger, være seg forskjellige slipedokkeutførelser, automatiseringer rundt maskinen, m.m., kort sagt 'skreddersøm'. Maskinen har de samme slipekapasiteter som KEL-VIVA og koster i grunnutførelse (inkludert Kelco 120 CNC styring) ca. NOK 2.200.000,-.  

I Norge er det i alt levert 30 maskiner. 6 maskiner er CNC-styrte KEL-VARIA maskiner, hvorav en UR-maskin har 4-akset styring for bl.a. gjengesliping og urund sliping. Videre har vi levert en KEL-VARIA 2R-maskin, som er en 3-akset CNC-styrt produksjonsslipemaskin med diagonal-slipedokke med 2 slipeskiver, slik at vi kan bruke både grov- og finslipeskive for sliping av en kjeramisk hylse med sliping på begge ender, 2 skråflater, samt utvendig rundt - alt i én oppspenning.

  

ELB-SCHLIFF 

 

Vi arbeider foreløpig med ELB på prosjektbasis

ELB-SCHLIFF Werkzeugmaschine GmbH, Tyskland

ELB er en de meget godt ansette høy-presisjons planslipemaskiner i Europa og har idag et bredt anlagt program på plan- og profilslipemaskiner for enkeltstykk bearbeiding og for seriesliping, fra de mindre og opp til store to-stender maskiner. ELB er også svært godt kjent i Norge som høy-kvalitets maskiner, med levering av mange maskiner over mange år. ELB-prinsippet for konstruksjon av sine maskiner er svært anerkjent, hvor bordet kun beveges i lengdeaksen med full kontakt over hele føringslengden, noe som sikrer meget høy stabilitet og føringsnøyaktighet. I Stender har tverrbevegelsen og i stenderen sitter de vertikale føringene for slipedokken.I alle føringer er det kunststoffbelagte flater, for å eliminere "stick-slip".  

Alt for over 25 år siden har ELB levert sine maskiner med bedden i Microgranit, et materiale som gir særdeles gode dempningsegenskaper og som derved bidrar til den høye ytelsen på maskinene.

De mest aktuelle i Norge er én-stender maskinene,typisk SmartLine modellene med hydraulisk bord-drift og arbeidsområde på 300 x 500 mm opp til 750 x 2000 mm og med 3 ulike styringer fra Comfort opp til Siemens 840D (med interpolasjon opp til 5 akser).                                                                                                                                                                                Juwel line har elektromekanisk drift av bordet med tannrem for å kunne tilby høye, sikre bordhastigheter. Videre kommer Future line med kulemutterskrue på bordbevegelsen for såvel pendel-, kryp- og profilsliping. De største, Portalslipemaskinene - Planmaster - har kapasitet opp til 1500 x 3000 mm med belastningsevne på 6000 kg og spindeldrift fra 15 - 50 kW.    

 

 

VOUMARD

VOUMARD Machines CO SA, Neuchâtel, Sveits

Produsent av CNC-styrte innvendig- og endeslipemaskiner for produksjon med et meget godt rykte for kvalitet og lang driftsikkerhet. Leverer også konplette systemer for serieproduksjon med automatiske ladeanordiniger. Programmet har 5 familier:

Produksjonsmaskinene 100 CNC, 110 CNC og 150 CNC for små arbeidsstykker med innvendig slipediameter på henholdsvis <Ø 40 mm, <Ø 150 mm og <Ø 300 mm og arbeidstykkelengde fra 60 - 1500 mm.

Produksjonsslipemaskinen 120 CNC for simultan innvendig og utvendig sliping for såvel fremre som bakre planflater. Innvendig slipediameter <150 mm og maks. arbeidsstykke på 160 x 80 mm.

300 CNC Slipesenter for store komponenter med innvendig sliping maks.Ø 550 mm x arbeidstykkelengde 1.200 mm.    

5N CNC maskinen for universell anvendelse til enkeltstykk og små-serie sliping, kapasitet <Ø 300 x lengde 1.500 mm.

110 CG og 150 CG maskinene er beregnet for urund og radial profilsliping innvendig, utvendig, sylindrisk eller konisk (kurveskiver). Opp til 3 slipedokker kan settes på. Arbeidsområde er henholdsvis <Ø 100 og <Ø180 mm.

 

MICHAEL  DECKEL

Feinmechanik Michael Deckel GmbH, Weilheim, Tyskland

Meget anerkjent produsent av stikkel-og verktøyslipemaskiner, som de senere år har tatt markedsandeler gjennom en effektiv tilpasning til såvel skjerping som ny-sliping, respektive produksjonssliping. Programmet omfatter:

S0/S0E stikkelslipemaskiner, velkjente innen gravørbransjen for sin vedvarende presisjon og levetid (maskin fra 1934 står fremdeles i daglig drift i Norge). De sliper stikler, bor, formverktøy, stempler, senterspisser og måleprober. Opsjoner er bl.a. støvavsug (HMS) og projektor med mikroskop som kombinerer rask innstilling og høy nøyaktighet.

S5 spesialmaskinen (patentert) for effektiv sliping av endegeometrien på skaft- og planfresere. Takket være en unik dobbel-slipedokke med 2 slipespindler/-skiver og et revolusjonerende delehode kan den tilby opp til 80% kostnadsbesparelse, også i forhold til CNC-maskiner. S5 ere den perfekte maskinen i skjerpeavdelinger med mye oppsliping av fresere og som tilleggsmaskin til CNC-slipemaskiner.

S11 er markedets mest universelle verktøyslipemaskin, konstruert for en meget enkel betjening og korte oppstillingstider for ny-sliping og skjerping av alle type verktøy, være seg rette eller skrå, hinterslipte, sylindriske eller koniske verktøy, hjørne- og fullradiusfresere, trinnbor og profilverktøy med kompleks geometri og fin toleranse. Ut over et bredt tiileggsutstyr for skredersøm tilbys også et video målesystem for meget komfortabel og nøyaktig betjening ved kompliserte former. Selv i dag med CNC-maskiner beviser S11 sin berettigelse i mindre firmaer, hvor alle mulig verktøy skal skjerpes eller ny-slipes.

S18P CNC er 'low-cost' maskinen for skjerping av små og mellomstore verktøy, som skaft- og endefresere, bor, trinnbor gjengetapper og forsenkere. PC-basert 5-akset styring, digitale akse servoemotorer og trinløs spindeldrift gjør denne maskinen  interessant for interne slipeoppgaver.

S20P maskinen med et patentert vertikalprinsipp på arbeidsdokken for balansert innfesting med jevnt fordelte krefter og korte aksebevegelser, som gir meget korte slipesykluser og høy effektivitet. Leveres med 5-akset CNC-styring enten NUMEROTO Plus-styring eller deres egen Turbo-styring, som vant 1.pris på IMTS i Chicago 2001 for sin betjeningsvennlighet! S20P har pick-up lader med tallerkenmagasin på 16 plasser for Ø 20 mm skaft og slipeskivemagasin med 6 stasjoner med HSK-innfesting for maks. 18 skiver. En høy-dynamisk spindeldrift (7,1 kW) og akseservomotorer, sammen med korte aksebevegelser gir høy nøyaktighet og overflatefinhet. Takket være den kompakte byggeformen tilbyr den også særdeles gode og oversiktlige arbeidsforhold. Kjølevannsanlegg for såvel emulsjon som olje leveres.    

S22P er den siste nyheten fra Michael Deckel og er en superrask og høy-presis maskin. Samme patenterte konstruksjonsprinsipp som S20P - gjort over Finite element metoden - men med vesentlig kraftigere spindeldrift (15 kW), raskere akse-akselerasjon/retardasjoner og matningshastighet og mineralstøpt bedd (gode dempningsegenskaper). Den har fullstendig separert våtrom fra all elektronikk, kapasitet til Ø 32 mm verktøyskaft, pick-up lader med tallerkenmagasin på 45 plasser og skiftetid 5 s., slipeskivemagasin på 24 plasser med HSK-innfesting og skiftetid 12 s. og den har - spesielt for sliping med olje - integrert eksplosjonskapsling. S22P står for en helt ny dimensjon innen verktøysliping og har med rette skapt fuore i markedet siden den ble introdusert på GrindTec 2002 i Augsburg våren 2002 og kom i produksjon i august samme år. 

Det er maskinene S20P - og nå S22P - som har gitt Michael Deckel en 'leading edge' innen verktøysliping. I Norge har Henor as hatt fornøyelsen av i 2002 å levere 2 stk. S20P med Turbo-styring til henholdsvis Slipeservice ANS, Kongsberg og Forus Industri AS (Presisjonsliperiet), Forus /Stavanger.

Slipeservice ANS har fått levert en S22P og vil uten tvil befeste sin posisjon som kanskje den absolutt ledende verktøyslipebedrift i Norge.

 

SUPFINA Grieshaber GmbH & Co. Remscheid, Tyskland

Dette er et interessant markedssegment, hvor vi påmonterer et slipeapparat for superfinish/sliping. Apparatet monteres typisk på  valseslipemaskiner for å fjerne spiraleffekter eller avvikende oveflate 'mørke felt'. Det kan også effektivt settes på større dreiebenker for sliping av komponenter eller flater, slik at man ungår omspenning / anskaffelse av slipemaskin, såfremt det ikke skal fjernes for mye materiale.

Vi har levert et apparat 204 til Norske Skogindustrier ASA - Saugbrugs for sliping med diamantslipebånd. på deres valser, nettopp for å fjerne spiraleffekt og videre t aparat 204 til Scana Offshore Vestby AS for sliping av wolfram karbid belagte komponenter til offshore.

 

Henor as, Oktober 2007 

  

 

 

Olav Brunborgsvei 27, N-1396 Billingstad, tlf. 66 85 93 94 - fax. 66 85 93 95 - henor@henor.no - www.henor.no